Bademin Faydaları ve Bademin Kullanildigi yerler
Badem:
(Echte Mandel / Amandie / Almond tree) Mart ve Nisan aylari arasinda beyaz veya pembe renkli çiçekler açan, 5-12
m yüksekliginde bir agaç. Birçok çesitleri varsa da, tibbi bakimdan ikisi
mühimdir: Amygdalus communis varyete dulcis (tatli badem), Amygdalus communis
varyete amara (aci badem). Tohumun lezzeti birincisinde tatli, ikincisinde ise
acidir. Yapraklari sapli, parlak, yesil renkli, kenarlari dislidir. Çiçekleri
yapraklarin gelismesinden önce açar ve kisa saplidir. Çanak yapraklari yesilimsi
sari renkli üçgen seklinde, 5 birlesik parçali, taç yapraklari beyaz veya pembe
renkli 5 serbest parçalidir. Meyveleri oval sekilli, yesil tüylü genellikle bir,
bazan iki tohumludur.
Kullanildigi yerler: Aci ve tatli
badem tohumlarindan tazyik usulü ile yag elde edilir. Badem tohumlarinda yag,
albuminli maddeler, E vitamini; sekerler ve emulsin isimli enzim vardir. Aci
badem tohumlari uçucu yag tasirlar ve ayrica siyanogenetik bir glikoz olan
amygdalin maddesi ihtiva ederler. Aci bademin uçucu yagi, iyi bir koku ve tat
giderici (balik yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir. Badem
tohumlari, badem surubu hazirlanmasinda kullanilir. Çocuklar için iyi bir
müshildir. Kremlerin terkibine girer. Meyve kabugu halk arasinda bogaz
agrilarina karsi kullanilmaktadir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder