Elazığ ilimizin Yöresel yemekleri yemek Tarifleri
HARPUT EKMEK TATLISI ( TAŞ EKMEĞİ)
MALZEMELER : 6 adet yumurta,
süt, un, tuz, yağ ve şeker.
YAPILIŞI :
-
- Süt veya su, un ile karıştırılarak hamur yapılır.
-
- Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp iyice çırpılır.
-
- Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir.
-
- Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır.
HARPUT KÖFTE
MALZEMELER :
1 kg yağsız kıyma 1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan, et
ölçüsünde ince bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuz, baharat, isteğe
bağlı maydonoz ve reyhan.
YAPILIŞI :
-
- Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur.
-Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur.Daha sonra yavaş
yavaş bulgur
yoğrularak ete dahil edilir.Yoğrulurken bulgurun yumuşaması
için ara sıra su serpilir.
- Bulgur ve et dağılıncaya kadar yoğrulur
- Fındıktan biraz büyük parçalar bölünür-Başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak tek tek tencereye dökülür.- Ayrıca bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir.
İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER :
1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1
kg bulgur (ince), 4 baş soğan, 100 gr ceviz ve 1 paket margarin
(125 gr) veya sıvı yağ, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık
salça,1 yumurta.
YAPILIŞI :
İÇİ
- Soğan küçük küçük doğranır,kıyma margarinle
beraber orta dereceli ateşte kızartılır.
- Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır.Maydanoz,
karabiber ve ceviz içi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya
bırakılır. .
DIŞI
- Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz
yoğrulur.Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave
edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.
- Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan
parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.
- Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin veya sıvı
yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su
konup kaynatılır.
- Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika
pişirilir.
- Sıcak olarak servis yapılır.
GÖMME
MALZEMELER :
1500 gr un (kepekli un), 750 gr kıyma veya kavurma, 200 gr
ceviz, 100 gr tereyağı,bir miktar pul biber ve tuz.
YAPILIŞI :
-
- Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
-
- Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar kavrulur.
-
- Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.
-
- (Pembeleşmeyecek şekilde) soğan,kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır.
-
- Ceviz havanda dövülür.
-
- Fırın tepsisinin altı yağlanır.Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir
-
- Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır.Harçın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.
-
- Böylece bir harçlı, bir ceviz olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlanır.
-
- En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır , altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır.
-
- Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder